Täysin vapaat markkinat

Täysin vapaiden markkinoiden kyky kärsivällisyyteen?

Otsikkon kysymykseen latautuu sisään valtava määrä arvoja, merkityksiä ja valintoja. Jokainen tulkitsee lausetta omista lähtökohdistaan, oman taustansa ja kulttuurinsa antamia normeja vasten sekä viime kädessä yksilöllisen arvomaailmansa suomalla vapaudella tai sen luomilla rajoitteilla. 

Täysi vapaus – siitä haaveiltiin murrosiässä, kun kotiintuloajat ottivat päähän oikein rankemman puoleisesti. Täysi vapaus merkitsi itsenäistä määräämisoikeutta omista asioista, ei kotiintuloaikoja, ei aamuherätyksiä, ei kotitöitä, vain vapautta olla ja mennä mielensä mukaan. Niinpä. Jokainen, joka vaivautuu lukemaan näitä palstoja, tietää, että vapaus ja valta tuovat aina mukanaan myös vastuun ja velvollisuuden. 

 

Vapaat markkinat – kun täysi vapaus siirretään markkinatalouteen, se on yhtä vastuuton ja tietämätön yhteiskunnan kokonaisuudesta, kuin murrosikäinen on täyden vapauden merkityksestä ja sisällöstä. Vapaat markkinat eivät kanna vastuuta mistään tai kenestäkään. Vain vahvin elää. Pientä esimakua vapaiden markkinoiden vastuusta on koettu viime kuukausina: irtisanottavien määrät lisääntyvät, lomatukset uhkaavat yhä useampia, pankit kaatuvat, ihmiset menettävät kotejaan ja eläkeikää lähestyvät ovat menettäneet elinikäiset eläkesäästönsä, koska ne oli sijoitettu heidän tietämättään vapaille markkinoille tuottamaan lisää voittoa. Olisiko aika laittaa vapailla markkinoilla leijuville työntekijöiden säästöille kotiintuloaika? 

Kärsivällisyys – hyve, jota on välillä vaikea noudattaa. Lapsena ja nuorena sitä ei juuri ollut, ainakaan minulla. Aikuisena ja äitinä sitä on pikkuhiljaa kertynyt, vaikkakin vähänlaisesti edelleen. Kärsivällisyys antaa tilaa ajalle ja ilmiöille, se ei edellytä ympäristöltään nopeaa tuottoa tai välitöntä reagointia yksilön voiton tavoittelulle. 

Ihmisiän mittapuussa esimerkiksi puun kasvaminen ottaa pitkän ajan, ei kuitenkaan mahdotonta. Vapaiden markkinoiden näkökulmasta ei ole olemassa sellaista ajan yksikköä, jolla ilmaistaisiin puun kasvamiseen vaadittava aika. Täysin vapailla markkinoilla ajan yksikköinä toimivat indeksit ja eri vuorokauden aikoina auki olevat pörssit. Jos puun katsotaan tuottavan voittoa omistajalleen keskenkasvuisena tai sen kasvualustan katsotaan palvelevan paremmin teollisuustonttina, ei ole mitään merkitystä ehtikö puu kasvaa tarpeeksi. 

Tai ehjä ihminen – täysin vapailla markkinoilla ei oikeasti puhuta ihmisestä. On vain resursseja ja tuotannontekijöitä, osaamista ja kehittymistä. Täysin vapailla markkinoilla ihmisen arvon mittaa kysyntä. Onko minun osaamiselleni kysyntää?  

Tässä ajassa tarvitaan lisää kärsivällisyyttä, lisää ymmärrystä ja rohkeutta pitää huolta yhteisesti tärkeistä asioista. Vaatii rohkeutta vaalia arvoja, jotka eivät tuota nopeaa voittoa, mutta antavat puun kasvaa ja ihmisen kehittyä rauhassa ja turvallisesti. 

Täysin vapailla markkinoilla sellaista kärsivällisyyttä ei ole. 

 

Kommentti artikkeliin “Täysin vapaat markkinat”
  1. Hei, tämä on kommentti.
    Poistaaksesi kommentin, kirjaudu sisään ja lue artikkelin kommentit. Jokaisen kommentin kohdalla linkki, jonka avulla voit halutessasi muokata sitä tai poistaa sen.

Jätä kommentti

css.php